Emulgatory – czy można je spożywać?
Producenci coraz częściej dodają niebezpieczne dodatki do żywności, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo i dbać o nasz organizm, powinniśmy zapoznać się z działaniem tych substancji. Jednymi z najpopularniejszych dodatków są emulgatory. Czym charakteryzują się najpopularniejsze z nich?
E 400 kwas alginowy
Dodaje się go do produktów dla niemowląt oraz dżemów i galaretek. Czasem może pojawić się też w marmoladzie i budyniu. Powinny unikać go kobiety w ciąży. Może powodować obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie i wypłukiwanie witamin.
E 407 karagen
Występuje w dżemach, galaretkach, marmoladach oraz mleku w proszku. Może powodować owrzodzenia układu pokarmowego, co może okazać się dla nas bardzo niebezpieczne. Oprócz tego, ma on też wpływ na wchłanianie się składników mineralnych, takich jak potas. Jeśli zjemy go za dużo, może mieć działanie przeczyszczające, co może powodować nawet odwodnienie organizmu. Z pewnością nie powinny spożywać go dzieci, ale też nie jest wskazany kobietom w ciąży, bo może mieć on wpływ na nienarodzone dziecko.
Najnowsze komentarze