Co jeść, aby schudnąć? Zasady zdrowej diety
Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z wyrzeczeniami. Owszem, trzeba zmienić wiele nawyków żywieniowych, zamienić tłuste i słodkie produkty na te bardziej wartościowe, jednak dla lepszego zdrowia warto się do tego przyzwyczaić. Oprócz poprawy samopoczucia zauważalna będzie również stopniowa utrata wagi. Co więc jeść, żeby schudnąć? O jakich zasadach zdrowej diety warto pamiętać?
Zdrowa dieta bez wyrzeczeń – czy jest możliwa?
Wielu specjalistów przekonuje, że zdrowa dieta możliwa jest bez wyrzeczeń. Wiele zależy jednak od tego, jakie jest nasze nastawienie do odchudzania i jakie mamy nawyki żywieniowe. Jeśli na co dzień staramy się jeść różnorodne produkty, unikamy tych przetworzonych, a po słodycze sięgamy jedynie od święta, wówczas można powiedzieć, że zdrowa dieta to nie tylko wyrzeczenia (zdrowakrowa.pl). W takim przypadku być może potrzebna jest modyfikacja nie tyle samego menu, ile sposobu jedzenia, dodanie do codziennej rutyny trochę ruchu, zwiększenie czasu na odpoczynek i sen. Żeby schudnąć, nie wystarczy jedynie zrezygnować ze słodyczy.
Jak jeść, żeby schudnąć?
Podczas zdrowej diety, bardzo ważny jest sam sposób jedzenia. Niewskazany jest tutaj pośpiech. Spożywane posiłki należy jeść powoli, bez stresu. Trzeba skupić się na dokładnym gryzieniu i żuciu pokarmów. Dzięki temu ułatwimy naszemu organizmowi proces trawienia. Konieczne jest też jedzenie w odstępach czasowych. Jeszcze do niedawna uważano, że optymalnie jest jeść 5x dziennie. Nie do końca jest to prawda, ponieważ każdy może mieć inny plan dnia. Niektórzy wstają o świcie i są aktywni do późnych godzin nocnych. Wówczas tych posiłków powinno być więcej. Najważniejsze to zachować ich regularność i nie przesadzać z wielkością tych potraw. Lepiej jeść mniej, a częściej.
Co ciekawe, psychologowie mają kilka sztuczek, jak oszukać mózg i sprawić, że mniej będzie on odczuwał głód. Wśród tych patentów wymienia się np. jedzenie na kwadratowych talerzach (potrawy wydają się wtedy gorzkie i spada apetyt), najlepiej by były one niebieskie, bo z takich dania nie znikają szybko. Należy też nakładać jedzenie na ciężką zastawę, nawet jeśli jest to jogurt, lepiej przelać go do ciężkiej miski. Dzięki temu będziemy mieli wrażenie, że zjedliśmy więcej. Zaleca się też, umieszczenie na lodówce swojego celu podczas odchudzania, może to być np. zdjęcie w bikini, kiedy mieliśmy świetną figurę. To może skutecznie zniechęcić do sięgania po przekąski do lodówki.
Co jeść, żeby schudnąć?
Są takie produkty, które warto włączyć do codziennej diety, jeśli chcemy schudnąć. Przede wszystkim są to produkty bogate w białko jak nabiał i mięso. Są one dłużej trawione przez organizm, więc uczucie głodu nie pojawia się tak szybko. Mowa tu o chudym mięsie drobiowym, wołowinie i wieprzowinie. Zaleca się również spożywanie tłustych ryb, ponieważ te zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Do codziennej diety można włączyć również jajka i twarogi.
W odchudzaniu pomocne są rośliny strączkowe, np. fasola, ciecierzyca, groch i soczewica. One zawierają dużo białka, ale i potrzebnego błonnika. Nie można pomijać również innych warzyw bogatych w witaminy, czyli botwinki, marchewki, kapusty, kalafiora, szparagów, brokuła czy brukselki. Podczas odchudzania pomocne będą także owoce, ale tylko wybrane. W grę wchodzą truskawki, wiśnie, maliny, żurawina czy borówki. Najważniejsze to wykluczyć tłuste, smażone dania i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, od których tyje się najszybciej.
Najnowsze komentarze