Co jeść po operacji
Operacja jest sporym obciążeniem dla naszego organizmu. Wszelka ingerencja chirurgiczna w tkanki naszego ciała musi nieść ze sobą dość poważne konsekwencje. W tym szczególnym okresie powrotu do zdrowia pacjent powinien szczególną uwagę zwrócić na sposób odżywiania się. Niestety po operacji chorzy często skarżą się na brak apetytu. To właśnie jedzenie, zwłaszcza zdrowych składników odżywczych bogatych w witaminy i minerały powinno być bardzo ważne. Prawidłowy sposób odżywiania się znacznie przyspieszy proces dochodzenia do zdrowia. W diecie pooperacyjnej najważniejsze jest to by postawić na jak największą ilość białka. Chory powinien jeść jak najwięcej jajek, nabiału oraz chudego drobiu. Należy postawić głownie na te produkty, które zawierają substancje biorące udział w produkcji kolagenu. Kolagen jest naturalnym budulcem naszej skóry, więc powinno się go znaleźć w diecie jak najwięcej. Należy szukać przede wszystkim tych produktów, zawierających argininę. Działa ona w sposób rozkurczowy na nasze naczynia krwionośne. Dzięki niej komórki w naszym organizmie są zdecydowanie bardziej odżywione. Działają również w sposób anty rodnikowy. W diecie pooperacyjnej nie może też zabraknąć witaminy C. Podstawę diety powinny stanowić przede wszystkim produkty nabiałowe, warzywa oraz owoce posiadające mnóstwo dobroczynnych substancji.
Najnowsze komentarze