Jak poprawić swą odporność poprzez dietę?

Bez problemu można wymienić te miesiące w ciągu roku, w których zachorowalność na grypę oraz przeziębienia jest bardzo wysoka. Przyjmowanie samych suplementów diety nie wzmocni naszego organizmu. W okresie zwiększonej zachorowalności warto zdecydować się na radykalną zmianę przyzwyczajeń żywieniowych. W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się takie produkty, które znacznie podwyższają naszą odporność. Wydaje nam się, że w razie choroby przyjmiemy antybiotyk i po sprawie. Rzeczywiście antybiotyki są skuteczne, niszczą jednak nasze żołądki. Swoją odporność można zaś zdecydowanie polepszyć poprzez przyjmowanie produktów bogatych w przyjazne ludzkiemu organizmowi bakterie. Mamy tu głównie na myśli takie produkty jak jogurty czy kefiry. Wpływają one w sposób bardzo pozytywny na nasz organizm. Nabiał świetnie oddziałuje na układ pokarmowy. Działa w sposób ochronny, przyspiesza też odbudowę delikatnych ścianek żołądka czy jelita grubego. Nie można również zapomnieć o bogactwie tych produktów w składniki odżywcze, witaminy czy mikroelementy. Dobroczynne składniki dla naszego organizmu znajdziemy nie tylko w nabiale. Antybakteryjnie działają warzywa takie jak cebula czy czosnek. Dobrze jest też do swojej codziennej diety włączyć szparagi. Prawidłowe odżywianie jest receptą na wszelkie problemy zdrowotne.

Możesz również polubić…