Smaruj i smaż zdrowo

Polacy lubią zjeść dużo i smacznie. Najlepiej zaś gdy potrawy w szczególności mięso i ryby przyrządzane są na głębokim oleju. Nic zaś nie smakuje tak jak kanapka z masłem. Choć zdecydowana większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że tłuszcze są bardzo niezdrowe to jednak nie rezygnujemy z nich. Jak była już mowa są one bardzo smaczne. Nie do końca tez pozbawione są wszelkich składników odżywczych. Masło choć zawiera niekorzystny dla naszego zdrowia cholesterol to posiada również witaminy. Działa również w sposób antybakteryjny i przeciwgrzybiczny. Wszystko przez zawarty w maśle kwas mlekowy. Tak naprawdę jeśli będziemy stosować masło z umiarem, nie powinno ono stanowić większego zagrożenia dla naszego życia. Oczywiście o stosowaniu masła powinni zapomnieć Ci, którzy skarżą się na podwyższony cholesterol. Jeśli obawiamy się wysokiego poziomu cholesterolu całkowicie powinniśmy wyeliminować stosowanie margaryny, będącej prawdziwym zagrożeniem dla naszego życia. Jeśli jednak nie możemy sobie odmówić smaku margaryny wybierajmy wyłącznie taką, która zawiera niską zawartość tłuszczów. Należy równie zastąpić w codziennej diecie nasycone tłuszczem oleje roślinne na oleję z oliwek. Jeśli już jednak smażymy potrawy to pamiętajmy przede wszystkim o tym by regularnie wymieniać olej. Nigdy nie zmażmy potraw w oleju używany wielokrotnie.

You may also like...