Jedz zdrowo i z umiarem

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia – powie wam to każdy, kto choć raz wysłuchał porady lekarskiej lub zetknął się z tą ideą w mediach. I rzeczywiście. Czy jednak na pewno wiesz, co jest dla ciebie dobre? Przede wszystkim należy pamiętać o węglowodanach, stanowiących paliwo dla mózgu i białku, będącemu najważniejszym budulcem naszego ciała. Do węglowodanów należą warzywa, owoce, kasze, ryż i wszelkie zboża, ale też cukier. Ten ostatni jednak (wraz ze zmodyfikowaną pszenicą) coraz częściej wskazywany jest jako główny winny pladze otyłości w krajach zachodnich i rozwijających się. Gdy chodzi o białko sprawa komplikuje się. Nie cichną dyskusje między zwolennikami diety wegetariańskiej a mięsożercami. Ci pierwsi wskazują na znacznie wyższy odsetek ludzi zdrowych wśród wegetarian, drudzy powołują się na badania molekularne, wskazujące na to, że fasole i soja nie stanowią doskonałego zamiennika dla budulca odzwierzęcego. Wybór właściwej diety powinien opierać się również na przesłankach odpornościowych. Bzdurne i szkodliwe jest założenie, że hodowla pozbawiona wszelkiego rodzaju sztucznych, chemicznie uzyskiwanych nawozów jest zdrowsza od hodowli modyfikowanej, a to ze względu na szereg bakterii i chorób, które trafiają do ludzkiego organizmu z tego typu upraw. Tym, czego na pewno należy unikać podczas komponowania diety jest jedzenie wysoko przetworzone, sztuczne lub mocno dosładzane. Medycyna nie zna lepszych lekarstw na choroby cywilizacyjne.

Możesz również polubić…