Jedz zdrowo i z umiarem
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia – powie wam to każdy, kto choć raz wysłuchał porady lekarskiej lub zetknął się z tą ideą w mediach. I rzeczywiście. Czy jednak na pewno wiesz, co jest dla ciebie dobre? Przede wszystkim należy pamiętać o węglowodanach, stanowiących paliwo dla mózgu i białku, będącemu najważniejszym budulcem naszego ciała. Do węglowodanów należą warzywa, owoce, kasze, ryż i wszelkie zboża, ale też cukier. Ten ostatni jednak (wraz ze zmodyfikowaną pszenicą) coraz częściej wskazywany jest jako główny winny pladze otyłości w krajach zachodnich i rozwijających się. Gdy chodzi o białko sprawa komplikuje się. Nie cichną dyskusje między zwolennikami diety wegetariańskiej a mięsożercami. Ci pierwsi wskazują na znacznie wyższy odsetek ludzi zdrowych wśród wegetarian, drudzy powołują się na badania molekularne, wskazujące na to, że fasole i soja nie stanowią doskonałego zamiennika dla budulca odzwierzęcego. Wybór właściwej diety powinien opierać się również na przesłankach odpornościowych. Bzdurne i szkodliwe jest założenie, że hodowla pozbawiona wszelkiego rodzaju sztucznych, chemicznie uzyskiwanych nawozów jest zdrowsza od hodowli modyfikowanej, a to ze względu na szereg bakterii i chorób, które trafiają do ludzkiego organizmu z tego typu upraw. Tym, czego na pewno należy unikać podczas komponowania diety jest jedzenie wysoko przetworzone, sztuczne lub mocno dosładzane. Medycyna nie zna lepszych lekarstw na choroby cywilizacyjne.
Najnowsze komentarze