Owoce z największą ilością witaminy C – owoce przed czy po posiłku?

Nieustannie mówi się o tym, aby dbać o swoją odporność. Co to jednak znaczy? Okazuje się, że często wystarczy w swoim jadłospisie uwzględnić owoce z największą ilością witaminy c. Spożywanie ich nie musi być nudne, ani męczące. Może być przyjemne. Dajmy na to taką lemoniadę. Jeśli zamiast cukru białego dodamy cukier trzcinowy, to będzie to zdrowy napój z cytryną. Dostarczy on niezbędnych organizmowi składników, ale też przyniesie dużo radości.

Wyjaśniamy, czy powinniśmy jeść owoce przed czy po posiłku

Słuchając opinii różnych osób można mieć mętlik. Dotyczą one tego, czy powinno się jeść owoce przed czy po posiłku. Powstał pewien stereotyp, przez który niejedna osoba powstrzymywała się przed zjedzeniem ulubionej, zdrowej przekąski, wtedy kiedy tego chciała. Czyli, np. przed posiłkiem. Problemem jest często sytuacja, w której nie ma nawet możliwości zjedzenia jej o porze, o której podobno było by najlepiej to zrobić. Gdy zjemy ją w godzinach popołudniowych, to nie powinna nam zaszkodzić. Dlaczego? Ponieważ często nawet nie dostarczamy tylu witamin, ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jednakże dietetycy zalecają, aby spożywać je na czczo, a po upływie 15 minut spożyć jakieś danie. Wszystko jednak zależy od zdrowia danej osoby. Te chorujące na zespół jelita drażliwego nie powinny ich jeść na pusty żołądek. Duża ilość błonnika ogólnie może powodować problemy trawienne. Wobec tego osoby, które przejawiają takie tendencje nie powinny spożywać go w ogóle.

Ze względu na to, że owoce z dużą ilością witaminy C zawierają dużą ilość cukrów prostych, warto je spożyć rano. Dostarczymy sobie energii potrzebnej do rozpoczęcia dnia. A pod koniec dnia, jak metabolizm będzie spowolniony, zmagazynuje owe cukry w postaci tkanki tłuszczowej. Jednakże zależy to poniekąd od tego, jaki kto posiada rytm dnia.

Które owoce z największą ilością witaminy C warto jeść?

Owoce z największą ilością witaminy to:

– owoce dzikiej róży – nawet do 800 mg
– czarne porzeczki – nawet do 300 mg
– truskawki: nawet do 90 mg
– kiwi – ok. 84 mg
– grejpfruty – do 70 mg.
– cytryny: do 60 mg.
– pomarańcze: do 50 mg.
– porzeczki czerwone: do 63 mg.

Owoce dzikiej róży to owoce z największą ilością witamin C. Herbatkę z owoców dzikiej róży można pić na ciepło w chłodne dni, ale też na zimno w cieplejsze. Można kombinować na różne sposoby, jak je spożywać, aby zapewnić sobie końskie zdrowie. Przecier, syrop, czy wspomniana herbata – niezależnie od formy, z pewnością, zadba o układ odpornościowy, jak należy.

Po co w ogóle je jeść?

Kwas askorbinowy jest niezwykle ważny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Chroni przed infekcjami, dba o odporność.
Owoce z największą ilością witamin C powinny zawsze znajdować się w naszych kuchniach. Spożywanie ich wzmocni naszą odporność, nawet gdy warunki pogodowe nie sprzyjają. Nie będziemy wówczas podatni na częste przeziębianie się.

Jeśli można zjeść coś, co pozwoli cieszyć się zdrowiem, to czemu by tego nie zrobić? Mało kto lubi chorować, szczególnie, że przeziębienie nie wybiera. Nie ma znaczenia, czy zaplanowaliśmy coś ważnego. Raczej nie będzie innego wyjścia, jak położyć się do łóżka. Organizmy osób z lepszą odpornością mogą nawet nie zareagować negatywnie na zmiany pogodowe. Będzie to wynikało stąd, że najprawdopodobniej dbają o swoją dietę. Dlatego też tak ważne jest, aby zadbać o odpowiednią profilaktykę. Nie doprowadzać do niedoborów i dostarczać regularnie minerałów, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.

 

You may also like...