Sok z czarnego bzu

Sok z owoców bzu czarnego przepis

Czarny bez jest krzem często rosnącym na dziko w różnych częściach polski. Nie wszyscy jednak zdaja sobie sprawę z tego w jaki sposób możemy wykorzystać tę roślinę do zrobienia nie tylko pysznego, ale i bardzo zdrowego soku. Przepis nie tylko nie jest skomplikowany, ale również robiąc sok samemu możemy być pewni co do wykorzystywanych składników, w przeciwieństwie do specyfiku, który zakupić możemy w sklepie. Pierwszym etapem tworzenia soku będzie oczywiście pozbieranie charakterystycznych baldachimów z czarnymi owocami.

 

Warto zadbać o to aby owoce były dojrzałe i zbierając z dzikich krzewów, aby znajdowały się one daleko od jezdni, czy innych źródeł zanieczyszczeń. Aby zrobić sok przyda nam się odpowiednie urządzenie – sokownik. W ten sposób cały proces jest zdecydowanie łatwiejszy. Oczywiście im więcej owoców nazbieramy, tym więcej w całym procesie uzyskamy soku. Do soku powinniśmy dodać cytryny oraz cukru, oczywiście w dużej mierze jeśli chodzi o ilość jest to kwestia smaku. Gdy sok jest gotowy powinniśmy przelać go do wcześniej przygotowanych słoików, oraz go zapasteryzować. W ten sposób wzbogacamy naszą domową apteczkę w naturalny środek na przeziębienia i grypę aż do kolejnego sezonu na owoce czarnego bzu, bez obawy, że sok się zepsuje. Oczywiście istnieje wiele modyfikacji i wersji podanego przepisu – często się zdarza, że co dom to tradycja, i spotkać się możemy z najróżniejszymi wariacjami.

Dlaczego warto pić sok z czarnego bzu

Już wiemy jak zrobić sok, pozostaje pytanie jakie właściwości zdrowotne on posiada, i dlaczego jest elementem niezbędnym naszej domowej apteczki. Owoce czarnego bzu znane są ze swojego działania antywirusowego, a także przeciwzapalnego, dlatego tak często stosuje się go w profilaktyce przeziębień, czy grypy. Jeśli w okresie jesienno zimowym pragniemy za wszelką cenę uniknąć zachorowania codzienne picie naparu soku jest idealnym rozwiązaniem. Niektórzy mówią również o jego właściwościach przeciwbólowych.

You may also like...